Pas uništava stvari po kući...mama je već zbilja ljuta!

Poštovana, prije tri mjeseca udomili smo kujicu koju je netko napustio a čini mi se i da je bila maltretirana, gladna i žedna. Ne znamo točno ni koliko je stara, ali dvije-tri godine svakako je. Problem je sljedeći - grize sve do čega dođe. Svoj jastuk, jastuk naših mačaka, našu posteljinu i deke, našu odjeću.. Ponekad to i pojede. Stvarno radi štetu i više ne znamo kako ju od toga odučiti. Nadam se da možda imate ideju zašto to radi i kako da ju naučimo da prestane.
Mama je već zbilja ljuta! Unaprijed hvala!
Z.

Kada psi sve grizu, tada je prvo potrebno osigurati okoliš u kome se ne mogu ozlijediti, dakle maknuti iz njihovog dometa sve otrovno (npr. otrovno kućno bilje, sredstva za čišćenje kućanstva) i opasne predmete. Zatim, trebamo maknuti sve stvari koje su nama jako vrijedne (npr. knjige i drage uspomene).

Ako pas pojede stvari koje izgrize (pogotovo ako i vani jede sve što nađe), bilo bi dobro porazgovarati s veterinarom o vrsti hrane s kojom se psa hrani jer možda ne sadrži sve što mu je potrebno.

Psi mogu gristi sve do čega stignu zato što su nervozni i/ili zato što im je to zabavno u nedostatku drugih igračaka. Neki vlasnici nenamjerno potiču takvo ponašanje ako svaki puta kada pas nešto uzme, odmah mu to idu uzeti. Ovakvo uništavanje događa se i kod pasa koji nisu naučeni sami ostajati doma, pa od očaja i brige da se vlasnik neće vratiti, počinju uništavati.

Cijeli tekst možete pročitati na: