Štenac grize sve što stigne, a najviše ukućane! Kako da ga odučimo?

Draga Rujana,
imamo štene dobermana staro 4 mjeseca koje stalno grize sve ukućane (mene, suprugu, djecu i baku), naskakuje, grize namještaj, stalno hoće jesti, vuče u šetnji, ne dozvoljava staviti ogrlicu, zapliće se u hodu, grize krpe, žica hranu kad jedemo, naskakuje na kuhinjski stol i elemente, grize što stigne, a pogotovo naše noge kad hodamo. Supruga je počela govoriti da bismo ga se trebali riješiti, da je to agresivan pas, ali koliko se sjećam iz djetinjstva, svi psi to rade kad su mali. Kako da ga naučim pristojnom ponašanju? Svaki savjet je dobrodošao.
Robi

Dragi Robi, to jest tipično ponašanje štenaca, ali vi ste se odlučili za poveću radnu pasminu s kojom će trebati dosta rada i kada bude odrastao pas! Od srca bih vam savjetovala da se upišete u neku školicu za štence (o tome više uskoro) dok je još mali, a na pitanje o grickanju će vam odgovoriti psihologinja za pse, dr.sc.Irena Petak, što se tiče ostalih potpitanja, većinu ćete odgovora naći u ovoj rubrici pa pročeprkajte malo, a većinu ovih stvari sam pokrila i u knjizi.

"Svatko tko želi imati štene mora znati da će od šteneta dobiti pokoji ugriz! Prvi zubići štencima počinju rasti s dva tjedna te bi svi trebali izrasti do starosti šteneta od 8-10 tjedana. Ovi prvi zubići oštri su kao igle i ugrizi su vrlo neugodni. Nadalje, u razdoblju od 4. do 8. mjeseca starosti štene gubi „mliječne zube“ i dobiva trajne zube.

Postoje tri razloga zašto štene grize, a svi su jednako važni u razvoju šteneta i nije ih moguće izbjeći!...

Cijeli tekst možete pročitati na: