Neki psi žive duže od drugih, ali svi žive - prekratko!

Smrt me fakat ubija u pojam.
Ne znam, neću i ne mogu se pomiriti s tim da će svi oni koje volim jednoga dana umrijeti i baš me briga što ću ja umrijeti - samo ako mogu tražiti da umrem prije njih.
A najviše na svijetu mrzim - kad je ovo već blog o psima - što psi žive toliko kraće od nas!

Već sam vam u knjizi prepričala dijalog s psihijatrom o mom strahu pred mogućnosti da se mome psu nešto dogodi, nakon čega je on hladnokrvno odgovorio; "Pa nabaviti ćete si novog!" 
To je bio kraj moje psihoterapije u koju sam ušla nakon smrti oca, a tokom koje je - poprilično, pa recimo ne-neočekivano - uginula i moja preko 18 godina stara Chili...
Na sreću, Joy nema ni tri godine, a Pixie ima oko 9 mjeseci - ali već sad ispitujem sve vlasnike Labradora i Zlatnih retrievera s vidljivo ostarjelim psima koliko im je godina; "On je već star, deset godina!" ili "Ufff, ma jako je stara, 11 joj je godina već!" su uobičajeni odgovori. 

Liza uskoro puni 9 i načelno mi se čini da se drži puno bolje od mnogih pasa njene kombinacije pasmina - ali sa 6 godina su joj na rendgenu skužili spondilozu, na što sam ja pitala; "Pa kako već???" U tom je trenutku moja Jack Russellica Chili imala skoro 18...

Stoga me užasava kraći životni vijek velikih pasa i odgovorno tvrdim da je Liza moj prvi i posljednji veliki pas. Tješi me što u kvartu ima još dva Zlatna retrievera od 14 godina koji hodaju, iako ne bez većih poteškoća. Nedavno je ozlijedila nogu i odmah sam je odvela na veterinarski faks - artroza zgloba, zbog koje je noga više boli. Naravno, ozlijedila se trčeći za loptom, a nastavila je i na tri noge. Sada pije Glukozamin&Kondroitin kapsule, te homeopatske tablete Traumeel koje mi je davno preopručio vet u Austriji, a ja sam ih odmah uvalila i baki - za ljude su, tako da znate da sam ih testirala prije nego sam ih dala svojim životinjama.
Pazim da se ne udeblja, šetam barem dva sata dnevno, hranim je grain free i BARF hranom, a već neko vrijeme pokušavam spoznati koji su to faktori koji određuju duljinu života nekog psa?

Cijeli tekst možete pročitati na: